kat gewone melk

Mag een kat gewone melk drinken?

In Nederland hebben we een heel leuk kinderliedje over kat en gewone melk, maar het geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid. Je kan je kat namelijk beter geen gewone melk geven.

“Poesje mauw, kom eens gauw

ik heb lekk’re melk voor jou.

En voor mij rijstebrij

o, wat heerlijk smullen wij.

Waarom beter geen melk geven?

Veel katten kunnen lactose (melksuiker) niet verteren. Een kitten heeft na de geboorte normaal gesproken genoeg enzymen om melk te verteren (lactase). Dit is om de tijd dat de kitten bij de moeder drinkt door te komen. Echter, op een gegeven moment neemt de lactase af en kunnen er problemen ontstaan.

Wat gebeurt er als toch gewone melk geeft?

Als je een kat toch melk geeft, kan dat maag-darmproblemen veroorzaken. Niet iedere kat heeft er last van, maar als er bijvoorbeeld diarree ontstaat dan kan de melk de oorzaak zijn.

Alternatief voor gewone melk

Opvallend is dat een kat melk wel vaak bijzonder lekker vindt. Als alternatief/ traktatie kan je je kat speciale kattenmelk geven. Overigens is het zo dat hier de lactose zo veel mogelijk uit is verwijderd, maar er kan nog steeds wat inzitten! Geef het dus met mate.

Weet ook dat een kat helemaal geen melk nodig heeft. In principe heeft de kat voldoende aan wat (vers) water om het vochtpijl in het lichaam goed te houden.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: