Voor bijna elk dier is een goed gebit van levensbelang. In de mond begint namelijk de vertering. Net zoals bij de mens. Als al in het begin van het systeem het voedsel niet goed verteerd wordt, kan dit ook gevolgen hebben voor de rest van het maag/darmstelsel. Dit heeft weer gevolgen voor het hele lichaam.
Hond / kat
Bij de hond en de kat begint vanaf een leeftijd van 3 jaar tandsteen te ontwikkelen. Hierdoor kan secundair gingivitis (tandvleesontsteking) ontstaan. De verbinding tussen tand en tandvlees wordt onderbroken en er ontstaan zogenaamde porte d’entree voor bacteriën welke wederom organen kunnen aantasten.
Preventieve tandverzorging is derhalve belangrijk. Hiervoor zijn verschillende methodes:
- Tanden poetsen m.b.v. tandenborstel/vingerborstel met of zonder tandpasta;
- Speciale brokken waardoor het dier beter moet kauwen;
- Speciale vloeibare antiplak;
- Enzymatische antiplak.
In overleg kunnen we kijken welke behandeling het beste bij uw hond of kat past. Uiteraard hangt dit ook af van uw eigen tijd en tijdschema.
Bij uw jaarlijkse controle wordt het gebit bekeken en indien uw dier het toelaat kan er evt ook wat verwijderd worden. Echter wordt er wel rekenen gehouden met het dierenwelzijn en mag het niet te veel stress opleveren.
Mocht de tandsteen en tandvleesonsteking al in een verder gevorderd stadium zijn, is de keus vaak alleen nog maar onder narcose de tandsteen te verwijderen. Soms is het zelfs noodzakelijk om rontgenfoto’s te maken