brandwond huisdier

Brandwond huisdier

Vuur en huisdieren geen goede combinatie

Open haard

De grote stoere schnauzer van mijn broer is een echte waakhond, maar als hij dan even naar binnen mag en de haard is aan dan ligt hij standaard bij het vuur. Meer honden en katten houden van de warmte van een verwarming of een knapperend haardvuur als het buiten zo koud is.

Let wel op met de openhaard. De vonken kunnen uit het vuur springen op uw dier! Zorg er dus voor dat de dieren niet te dicht bij het vuur kunnen komen, of zorg voor een goed afgeschermde openhaard. Een stevig scherm kan veel problemen voorkomen.

Kaarsen

Ook kaarsen kunnen veel problemen geven. Een kaars in de vensterbank welke wordt omgestoten door de kat. Een hond die door een vlam kwispelt. Een ongeluk is zo gebeurt. Zet een kaars buiten bereik van de dieren of scherm het vuur af met een grote stevige houder / windlicht of met een stolp met een gat aan de bovenkant.

Brandwond huisdier

Mocht het nu toch fout gaan, wat moet u doen? Houdt u dier meteen onder lauwwarm stromend water. Laat het dier er echt minimaal 10 minuten onder staan. De hitte van de verbranding kan namelijk door meerdere lagen in de huid doordringen en het koelen heeft echt tijd nodig.

Bel ook direct naar de dierenarts met de mededeling dat u komt met een dier met een brandwond.

Om de pijn te verzachten brengt u een koud kompres aan (geen ijs). Gebruik hiervoor een schone (!!) doek welke u nat maakt met koud water en uitwringt. De plek waar het dier verbrand is kan u voorzichtig bedekken met de doek. Ga absoluut niet wrijven.

Brandwonden zijn erg pijnlijk en daardoor kunnen dieren snel in paniek raken. Soms zelfs zo erg dat de dieren niet meer aan te raken zijn. Dan is het wellicht noodzakelijk dat er een dierenarts ter plekke komt.

Uw dierenarts zal u verder begeleiden in de behandeling.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: