Blog

hond jeuk

Mijn hond heeft jeuk, wat nu?

Iedere hond krabt zich gedurende de dag, maar heb je het gevoel dat de hond zich meer krabt dan normaal dan moet je gaan onderzoeken wat de oorzaak kan van de jeuk kan zijn.

Vlooien

Een veel voorkomende oorzaak van jeuk bij een hond ligt eigenlijk erg voor de hand, namelijk vlooien. Niet iedereen geeft de hond een correcte de behandeling tegen de vlooien. Deze behandeling is preventief en het voorkomt voor uw hond van een hoop pijn en jeuk.

Hoe kan u zien of uw hond vlooien heeft?

Uw kan checken of er vlooien op uw hond (of kat) zitten m.b.v. een vlooienkam. Er is inmiddels ook een “elektrische” die klein vuil en vlooien dood maakt. U kan uw hond in het geheel kammen, of concentreren op de plekken waar de vlo zich graag nestelt. In de lies en of staartbasis. Als uw dier een vlooienallergie heeft kan dit veel irritatie geven.

Hoe kan u vlooien bestrijden?

Er zijn verschillende methodieken:

 • Spot on pipet
 • Vlooienband
 • Tabletten
 • Spray en poeder
 • Shampoo

LET OP:  ook onze vlooien zijn inmiddels resistent tegen bepaalde vlooienmiddelen die op de normale markt worden verkocht.

Huidaandoening

Jeuk heeft een oorzaak. Het is van belang dat we de oorzaak proberen te achterhalen om het probleem op te lossen. Als de jeuk niet behandeld wordt dan zal de hond zich zo veel krabben of likken dat de huid kapotgaat.

In het algemeen is het moeilijk om te achterhalen waar de problemen vandaan komen. Net als bij een mens met eczeem is het een lastig en lang traject met trial-and-error. Wij geven u graag een aantal mogelijke oorzaken van de problemen, op basis hiervan kunt u uw behandeling starten. Huidproblemen kunnen zeer frusterend zijn voordat er een duidelijke oorzaak is gevonden en kost tijd.

Hotspots

Een hotspot vertaald een “hete plek”, is een natte vlek op de huid van de hond. Het is een etterige huidontsteking. Deze kunnen binnen 2 tot 3 dagen razendsnel ontwikkelen. Hierbij kan u denken aan bijvoorbeeld een irritatie door bijvoorbeeld een klit in de vacht, een wondje of tekenbeet. De hond gaat vervolgens likken, bijten en krabben waardoor er verdere schade ontstaat, de plek niet goed kan genezen en verder gaat ontsteken. Tegen een mens kun je zeggen even niet krabben maar bij onze huisdieren werkt dat niet zo waardoor de schade door kleine oorzaken snel kunnen escaleren.

Een hotspot kan u het beste niet zelf gaan behandelen met vaseline of zalfjes. Het belangrijkste is om de plek te scheren en te ontsmetten. Dit kan echter wederom niet met alle ontsmettingsmiddelen. Sommige hiervan vertragen de wondgenezing en/of kunnen nog meer irriratie veroorzaken.

Droge huid

Een droge huid kan ontstaan doordat bijvoorbeeld de buitentemperatuur verandert en wij de verwarming aanzetten, hierdoor daalt de luchtvochtigheid en kan de huid van de hond uitdrogen. In een dergelijke situatie kan het goed ventileren van een huis of het inzetten van een luchtbevochtiger de hond al enorm helpen.

Een andere oorzaak van een droge huid kan zijn dat de hond wordt gewassen. Was de hond zo min mogelijke en als het wassen toch nodig / gewenst is doe dit dan met speciale hondenshampoo. De hondentrimmers in ons land weten daar ook veel van.

Voer en/of voerallergie

Net als mensen kunnen honden ook een intolerantie of een allergie opbouwen tegen bepaalde stoffen. Kijkt u eens goed naar de voeding van uw hond. Samen met u kunnen we dit dan analyseren en kijken waar evt het een en ander mist. Ook is het zo dat de verschillende rassen een verschillende aandoeningen kunnen hebben. Zo is het bijvoorbeeld zo dat de husky een bepaald enzym mist waardoor de opname van bijvoorbeeld zink anders is.

Wees u er ook van bewust dat het achterhalen van de allergie of huidproblemen lastig kan zijn. Er zijn verschillende methodes. Als u het voer aanpast heeft het geen zin om dit voor 2 of 3 dagen te doen. Het vergt ontzettend veel discipline en vasthoudendheid. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om een allergietest te doen in het laboratorium. Soms kunnen wij tijdens de zoektocht helpen met medicijnen zodat het voor uw dier aangenamer wordt.

Andere parasieten

Ook parasieten kunnen jeuk veroorzaken. Hierbij moet u niet alleen denken aan de vlooien, maar u kan ook denken aan bijvoorbeeld oormijt, schilfermijt, herfstmijt, huisstofmijt schimmels etc. Een huidafkrabsel geeft hier meer informatie over.

Al met al is een huidprobleem erg vervelend voor het dier en het achterhalen van de oorzaak is niet eenvoudig. Het kost vaak tijd, moeite en samenwerking van eigenaar en dierenarts.

hondenkleding

Hondenkleding: mode of zinvol?

Het wordt weer koud guur en daardoor kunnen ook onze huisdieren weer wat kwaaltjes gaan vertonen die we in de zomer mogelijk wat minder zien.

Misschien heeft u ook wat minder zin om naar buiten te gaan en worden de wandelingen wat korter. Maar als u dan naar buiten gaat denk dan eens na over het volgende. Over het algemeen denkt de Nederlander al gauw dat truitjes voor de hond erg truttig zijn en niet zo down-to-earth. Met name voor honden met een wat kortere vacht kan het echter al gauw koud zijn.

Artrose

Artrose-achtige verschijnselen kunnen door de kou verergeren. Artrose is een vorm van reuma waarbij het hele gewricht betrokken is. Als uw hond last heeft van artrose kan u uw hond het beste warm houden. Ook zijn er voor artrose diverse middelen op de markt die uw dier makkelijker laten bewegen. Graag informeer ik u hierover.

Huidproblemen

Misschien is de wintertrui voor de hond niet de beste oplossing als u met de hond in de regen (ofwel hondenweer) gaat lopen. Door de regen gaat de vacht van de hond wat ruiken. U geur die u als hondenbezitter vast wel herkend, uw “hond stinkt naar hond”. Wist u dat de geur niet het ergste is, want door het vocht dat zich opstapelt in de vacht kunnen zich huidproblemen voordoen.

In andere landen is het algemeen geaccepteerd om in de winter de hond een jasje, trui en of sokken aan te doen. Ik wil niet in discussie gaan over stijl, hoewel het toeval wil dat uitgerekend vandaag op de H&M website wel heel hippe truitjes tegenkom, welke speciaal voor kleine hondjes zijn gemaakt.

U bent bij H&M nogal beperkt in de maat, maar wij hebben momenteel ook erg leuke fleece jassen beschikbaar die uw dier hier tegen de kou kunnen beschermen. Neem even contact op voor meer informatie over onze eigen collectie.

geboorte van een kalf

De geboorte van een kalf

Het is een regenachtige zondag vandaag, mijn praktijk is net gesloten en in alle rust zit ik achter de computer en denk aan de mooie elementen in mijn vak.

Zo was ik een paar weken geleden bij mijn broer op bezoek. Hij woont in de buurt van Amsterdam in een woonboerderij. Het weiland van zijn boerderij verpacht hij aan een melkveehouder uit de buurt. Het toeval wil dat ik een koe signaleer welke duidelijk gaat kalveren. Mijn eerste actie is de boer te informeren.

Normaal gesproken kan een koe haar kalf zelf ter wereld brengen. M.a.w. de boer blijft weliswaar in de buurt, maar op afstand om de koe haar rust te laten nemen tijdens de geboorte van een kalf. Ik ga vanuit interesse, zo vaak maak ik dit in het centrum van Amsterdam immers niet meer mee, naast hem staan.

Ik wil indien nodig ook kunnen helpen. In sommige gevallen heeft de koe namelijk wat hulp nodig, maar vandaag gaat alles heel voorspoedig. De koe is heel even opgestaan toen we over het hek klommen, maar is al snel weer gaan liggen en de uitdrijving zet door.

Kalf in de wei geboren

Alles gaat wel heel voorspoedig en snel, zeker als je bedenkt dat het een vaars is. De jonge moeder is slechts 1,5 jaar oud en dit is haar eerste kalf.

Het geluk wil dat het jonge kalfje een meisje is. M.a.w. het is een waardevol diertje voor de melkveehouder. De dieren worden ook dezelfde middag nog door de boer uit de weide gehaald en terug naar de boerderij gebracht. Wat een supermooie middag was dit voor mij.

cushing paard

Ziekte van Cushing paard

Beste Paardenklanten,

In de maand oktober 2019 kunt u weer tegen gereduceerd tarief (50% korting op de laboratoriumtests) uw paard of pony laten testen op cushing (PPID: pituitary pars intermedia dysfunction).

Welke paarden en pony’s lopen risico op deze aandoening:

 • Dieren boven de +/- 15 jaar

Verschijnselen Ziekte van Cushing paard / pony

 • Gevoelig voor/regelmatig hebben van hoefbevangenheid/kreupelheid
 • Dorre en lange vacht
 • Overgewicht
 • Slomer en lusteloos

Wij kunnen bij u langskomen en uw dier op PPID laten testen.

Voor vragen of een afspraak neem contact met ons op.

We zitten in het tekenseizoen: Teken verwijderen!

Een teek is een spinachtige parasiet welke zich vastbijt aan het dier (of mens) om bloed te zuigen. Teken verwijderen is belangrijk om z.s.m. te doen, omdat het ziektes kan overbrengen die kunnen leiden tot koorts, sloomheid, verlies van eetlust en artritis of nierproblemen. Hoe langer de teek op de huid zit des te groter de kans op besmetting met een ziekte.

In veel gevallen kan je al aan het gedrag van het dier zien dat het last heeft van een teek. Een hond zal bijvoorbeeld vaak gaan krabben of likken. Echter, niet altijd is het duidelijk en daarom is het van belang om dagelijks uw huisdier te controleren op teken, vooral na een wandeling in het bos, of door struiken en grassen.

Waar komen teken voor?

Teken zitten vooral in hoog gras of tussen dode bladeren het liefst bij bomen of struiken. Je moet denken aan bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. In tegenstelling tot wat veel mensen beweren vallen teken niet uit bomen, maar stappen van grassen en struiken over op passerende dieren.

Waar nestelt een teek zich op de hond?

Een teek kan overal op het dier voorkomen, maar meestal zetten ze zich vast op de minder behaarde delen van het lichaam. Hier kan u denken aan de dijen, oren, buik en de snuit.

Wanneer komen teken voor?

Teken in Nederland zijn actief als de temperatuur hoger is dan 8°C met daarbij een relatief hoge luchtvochtigheid. In Nederland is er een piek in de periode maart t/m oktober.

Hoe kan u teken verwijderen?

Maak de teek goed zichtbaar door de haren opzij te schuiven. Wij raden u een tekentang te gebruiken om de teek te verwijderen. Zet de tekentang of pincet dicht op de huid. Door middel van een ronddraaiende beweging komt de teek los. Ga niet trekken, maar blijf draaien tot de teek los heeft gelaten. Het maakt echt niet uit of u links of rechtsom draait.

Nadat de teek los is controleert u of u alles heeft. Soms komt het voor dat de kop van het diertje achterblijft en dit kan een ontsteking veroorzaken.

Tekenpreventie

In het tekenseizoen kan het een goed idee zijn om gebruik te maken van een tekenpreventie. Hiervoor zijn verschillende anti-teek middelen op de markt. U zult merken dat de teken nog wel zullen bijten, maar snel van uw dier zullen afvallen doordat de teken sterven. Doordat de teken snel van uw dier afvallen kan de teek geen ziektes overbrengen op uw huisdier.

Wanneer naar de dierenarts?

In principe is de teek goed zelf te verwijderen. Houd de plek waar de teek verwijderd is goed in de gaten gedurende 2 a 3 dagen. Heeft u dier een reactie op de tekenbeet of ontstaat er een ontsteking, gaat u dan naar de dierenarts om uw dier te laten controleren / behandelen. Tevens kan uw dierenarts u instructies geven voor het verwijderen van de teek of het helpen met de keuze van een juist middel voor de preventie van teken.

Mijn hond heeft chocolade gegeten! Wat moet ik doen?

Chocolade is giftig voor honden. Het kan zelfs dodelijk zijn. Dit komt door een stofje dat in chocolade zit: theobromine. Zonder te technisch op in te gaan is het een feit dat hoe donkerder / puurder de chocolade des te meer theobromine erin zit en giftiger het is voor de hond.

Het metabolisme van honden kan theobromine niet omzetten. Als honden chocolade eten, blijft de theobromine een lange tijd in het bloed (wel 20 uur).

Als een hond chocolade heeft gegeten wordt vaak in paniek de dierenarts gebeld. Dit is zeer terecht. Chocolade is giftig voor een hond, het kan zelfs dodelijk zijn!

Symptomen van een hond met chocolade vergiftiging

De verschijnselen van een chocolade vergiftiging bij een hond kunnen optreden na een uur, maar soms zelfs pas na 12 uur na het eten van de chocolade. De verschijnselen zijn:

 • meer drinken en plassen
 • verhoogde ademhaling
 • verhoogde hartslag
 • rillen
 • braken
 • diarree
 • epileptische aanvallen

De dood kan zelfs optreden door hartritmestoornissen en ademhalingsproblemen.

Hoeveel chocolade is giftig voor de hond

De algemene regel is dat hoe donkerder, bitterder de chocolade is hoe giftiger het is voor de hond. Een hond van 10 kilo kan al van 12,5 gram pure chocolade verschijnselen krijgen. Van melkchocolade moet een hond veel meer eten om grote gevolgen te krijgen. De laagste hoeveelheid theobromine wordt gevonden in witte chocolade. Eigenlijk kan gesteld worden dat witte chocolade zo weinig theobromine bevat dat het niet giftig is. Wel zal de hond waarschijnlijk diarree krijgen omdat het erg vet is.

Dierenartsen gebruiken richtlijnen voor de inschatting van de ernst van chocolade-intoxicatie bij de hond. Echter uit de praktijk blijkt dat de richtlijnen niet altijd accuraat zijn. Zo zijn er voorbeelden te nomen waarbij volgens de literatuur onvoldoende chocolade was ingenomen voor een vergiftiging, maar dat dat de patient wel degelijk milde of zelfs ernstige vergiftiging vertoonden. Ook is het soms moeilijk om het risico op een vergiftiging vast te stellen omdat het onbekend is wat / hoeveel de hond exact heeft ingenomen.

Medicatie

Het is te adviseren om de hond te laten braken. Door het braken wordt de verdere opname in het maag-darmkanaal van de hond onderbroken. Het braken kan zinvol zijn, zelfs nog zes tot twaalf uur na inname, maar wordt het liefst zo snel mogelijk na inname gestart.

Om de hond te laten braken kan u als thuismedicatie Norit (actieve kool) gebruiken. De Norit kan worden opgelost in water, maar het kan ook worden ingegeven met wat zacht voer, waardoor de meeste honden het zelf zullen opeten.

Het is ten strengste af te raden om zout te gebruiken om de hond te laten braken. Dit kan namelijk een zoutvergiftiging veroorzaken.

Mijn hond heeft chocolade gegeten, wat moet ik doen?

 • Ga na hoeveel chocolade is gegeten en wat voor chocolade het is
 • Ga na wanneer de hond de chocolade heeft gegeten
 • Bel uw dierenarts

Een probleem is dat de symptomen van een chocolade vergiftiging ook na vele uren kunnen ontstaan of verergeren. M.a.w. een controle / observatie / behandeling van de dierenarts is aan te bevelen. Hierdoor kunnen vele honden gered worden en wordt het risico op overlijden verkleind. Uw dierenarts zal meestal proberen uw hond te laten braken. Ook kan de hond aan het infuus worden gelegd, de hartslag en de ademhaling nauwgezet gecontroleerd worden en kan de hond zuurstof worden gegeven. Er kan ook een bloedonderzoek worden gedaan om te bepalen hoe de de lever en de nieren werken.

In ieder geval is een chocolade inname een reden om serieus te nemen.

Prognose van chocolade vergiftiging

Als men er snel bij is, dan is een chocolade vergiftiging van een hond te behandelen en is de prognose meestal gunstig.

Contact

Heeft u hond chocolade gegeten? Bent u bang voor een vergiftiging? Neemt u ajb contact met mij op. Ook buiten mijn normale openingstijden probeer ik u indien mogelijk te helpen.

Urine van hond of kat opvangen voor onderzoek

Urineonderzoek kan veel vertellen over de organen van uw huisdier.

Drinkt uw huisdier veel meer? Of lijkt uw hond of kat vaker te plassen dan voorheen? Plast uw huisdier in huis, terwijl hij / zij vroeger alleen plaste bij het uitlaten? Druppelt er urine? Ruikt de urine vreemd of heeft het een gekke kleur? Zit er bloed bij de urine?

In dit soort gevallen is het van belang om verder onderzoek te doen. Wij kunnen u vragen om wat urine op te vangen. Deze urine moet zo “vers mogelijk” zijn voor het onderzoek.

U kunt zelf urine opvangen

Let op: belangrijk is om de urine te te bewaren in de koelkast. Brengt u zo spoedig mogelijk de urine naar de praktijk (binnen 24 uur). Zorg er voor dat het bakje van te voren schoon en droog is en het liefst afsluitbaar.

Hoe de urine van een hond opvangen?

Het makkelijkste is om uw hond met twee personen uit te laten. Een persoon houdt de riem vast en de andere persoon houdt onopvallend een bakje onder de hond als het gaat zitten.

Hoe de urine van een kat opvangen?

Een huiskat zal normaal gebruik maken van de kattenbak. Normaal gesproken doet u absorberende korrels in de kattenbak. Om urine van de kat te verzamelen zijn er speciale korrels beschikbaar van plastic (Katkor). Deze korrels moeten, in een zeer goed schoongemaakte kattenbak, gedaan worden. Als de kat heeft geplast dan kunt u de urine opgezogen worden met een kleine pipet.

Let op: deze korrels van Katkor zijn herbruikbaar. M.a.w. gooit u ze niet direct weg. U kan de korrels goed wassen en later nogmaals gebruiken. Als het niet anders kan, kunt u de urine ook van een schone vloer opzuigen. Echter is de kans op contaminatie groter, bijv door stof of zeep.

Als er verder onderzoek noodzakelijk is, dient de urine op een steriele manier verkregen te worden. Dit moet door een dierenarts gedaan worden.

Is een microchip en registratie van een hond verplicht?

In Nederland heeft de overheid besloten dat alle honden die er vanaf 1 april 2013 in Nederland bijkomen gechipt moeten zijn. De de registratie van de honden moet ook netjes bijgehouden worden.

Waarom bestaat de verplichting om honden te chippen en registreren?

Door het chippen van de honden kunnen controlerende instanties bij beter ingrijpen bij misstanden. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld het opsporen van illegale handelaren of malafide fokkerijen.

Overigens is het ook handig als een hond wegloopt of gevonden wordt. Door het uitlezen van de chip kunnen de gegevens uit de database achterhaald worden en kan de hond snel met de eigenaar worden herenigd. Actuele gegevens zijn om deze reden van groot belang!

Wat houdt de verplichting in?

De chip- en registratieverplichting voor honden komt (in het kort) neer op het volgende:

 • Pups geboren in Nederland vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd. Het chipnummer moet beginnen met het landennummer van Nederland, 528.
 • Alle honden, ongeacht leeftijd, die vanaf 1 april 2013 worden geïmporteerd, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen. De registratie van een hond die korter dan 3 maanden in Nederland verblijft is niet nodig. M.a.w. als iemand op vakantie is in Nederland hoeft de hond niet geregistreerd te worden.
 • Voor de rest van het leven van de hond moeten alle veranderingen in de geregistreerde gegevens aan de databank worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft. Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een boete.

Databank voor de registratie van de hond

Door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ( RVO ) zijn verschillende databanken aangewezen om de gegevens te registreren van honden die onder de chip- en registratieverplichting vallen. U mag zelf kiezen bij welke van deze aangewezen databanken u uw hond registreert. 

U kan hier de actuele databanken voor de registratie van gechipte honden vinden. Let wel, verschillende databanken hebben ook verschillende kostentarieven.

Dierenpaspoort voor de hond

In 2020 wordt het overigens ook verplicht dat iedere pup, behalve gechipt, ook een EU dierenpaspoort heeft. Op dit moment zijn EU dierenpaspoorten alleen verplicht voor dieren die de grens overgaan. Voor dieren die in Nederland blijven volstaat nu een gewoon vaccinatieboekje.

EU-dierenpaspoorten worden alleen nog door dierenartsen uitgegeven, na invullen van de juiste gegevens en lamineren van de betreffende pagina’s. Het verstrekken van lege EU-paspoorten aan fokkers is verboden.

De wet over hondenpaspoort / registratie / chip

Wat zegt de wet exact over hondenpaspoort en chip- en registratieverplichting?

Kat castratie

Dit kan bij u thuis: hier het voorbeeld van Storm

Storm is ruim 1 jaar en wordt thuis gecastreerd. Het fijne van de kat castratie ingreep thuis is dat Storm geen enkele vorm van stress ervaart. Dit natuurlijk als we even buiten beschouwing laten dat Storm sinds gisterenavond niets heeft mogen eten en deze nacht zodoende ook binnen heeft moeten zitten. En ik kan je vertellen: Storm houdt van lekker eten. Dat is hem immers ook goed aan te zien! Het is hem als boerderij-kat erg makkelijk om een maaltje te vinden in de weilanden en boomgaard.

kat castratie

De kat castratie vind hier plaats op de keukentafel bij de mensen thuis. Opvallend is vandaag dat de kinderen erbij zitten. Aangezien de ingreep relatief eenvoudig en vooral niet eng (bloederig) is, vind ik het geen enkel probleem. Sterker nog ik zie zelfs het educatieve element voor de kinderen erin. Je mag kijken maar hoeft niet.

Na de ingreep wordt Storm wakker op zijn eigen kleedje. Storm probeert direct op te staan en is uiteraard een beetje wankel. De kinderen vinden het leuk en Storm heeft zo te zien nergens last van!