Mijn hond heeft chocolade gegeten! Wat moet ik doen?

Chocolade is giftig voor honden. Het kan zelfs dodelijk zijn. Dit komt door een stofje dat in chocolade zit: theobromine. Zonder te technisch op in te gaan is het een feit dat hoe donkerder / puurder de chocolade des te meer theobromine erin zit en giftiger het is voor de hond.

Het metabolisme van honden kan theobromine niet omzetten. Als honden chocolade eten, blijft de theobromine een lange tijd in het bloed (wel 20 uur).

Als een hond chocolade heeft gegeten wordt vaak in paniek de dierenarts gebeld. Dit is zeer terecht. Chocolade is giftig voor een hond, het kan zelfs dodelijk zijn!

Symptomen van een hond met chocolade vergiftiging

De verschijnselen van een chocolade vergiftiging bij een hond kunnen optreden na een uur, maar soms zelfs pas na 12 uur na het eten van de chocolade. De verschijnselen zijn:

  • meer drinken en plassen
  • verhoogde ademhaling
  • verhoogde hartslag
  • rillen
  • braken
  • diarree
  • epileptische aanvallen

De dood kan zelfs optreden door hartritmestoornissen en ademhalingsproblemen.

Hoeveel chocolade is giftig voor de hond

De algemene regel is dat hoe donkerder, bitterder de chocolade is hoe giftiger het is voor de hond. Een hond van 10 kilo kan al van 12,5 gram pure chocolade verschijnselen krijgen. Van melkchocolade moet een hond veel meer eten om grote gevolgen te krijgen. De laagste hoeveelheid theobromine wordt gevonden in witte chocolade. Eigenlijk kan gesteld worden dat witte chocolade zo weinig theobromine bevat dat het niet giftig is. Wel zal de hond waarschijnlijk diarree krijgen omdat het erg vet is.

Dierenartsen gebruiken richtlijnen voor de inschatting van de ernst van chocolade-intoxicatie bij de hond. Echter uit de praktijk blijkt dat de richtlijnen niet altijd accuraat zijn. Zo zijn er voorbeelden te nomen waarbij volgens de literatuur onvoldoende chocolade was ingenomen voor een vergiftiging, maar dat dat de patient wel degelijk milde of zelfs ernstige vergiftiging vertoonden. Ook is het soms moeilijk om het risico op een vergiftiging vast te stellen omdat het onbekend is wat / hoeveel de hond exact heeft ingenomen.

Medicatie

Het is te adviseren om de hond te laten braken. Door het braken wordt de verdere opname in het maag-darmkanaal van de hond onderbroken. Het braken kan zinvol zijn, zelfs nog zes tot twaalf uur na inname, maar wordt het liefst zo snel mogelijk na inname gestart.

Om de hond te laten braken kan u als thuismedicatie Norit (actieve kool) gebruiken. De Norit kan worden opgelost in water, maar het kan ook worden ingegeven met wat zacht voer, waardoor de meeste honden het zelf zullen opeten.

Het is ten strengste af te raden om zout te gebruiken om de hond te laten braken. Dit kan namelijk een zoutvergiftiging veroorzaken.

Mijn hond heeft chocolade gegeten, wat moet ik doen?

  • Ga na hoeveel chocolade is gegeten en wat voor chocolade het is
  • Ga na wanneer de hond de chocolade heeft gegeten
  • Bel uw dierenarts

Een probleem is dat de symptomen van een chocolade vergiftiging ook na vele uren kunnen ontstaan of verergeren. M.a.w. een controle / observatie / behandeling van de dierenarts is aan te bevelen. Hierdoor kunnen vele honden gered worden en wordt het risico op overlijden verkleind. Uw dierenarts zal meestal proberen uw hond te laten braken. Ook kan de hond aan het infuus worden gelegd, de hartslag en de ademhaling nauwgezet gecontroleerd worden en kan de hond zuurstof worden gegeven. Er kan ook een bloedonderzoek worden gedaan om te bepalen hoe de de lever en de nieren werken.

In ieder geval is een chocolade inname een reden om serieus te nemen.

Prognose van chocolade vergiftiging

Als men er snel bij is, dan is een chocolade vergiftiging van een hond te behandelen en is de prognose meestal gunstig.

Contact

Heeft u hond chocolade gegeten? Bent u bang voor een vergiftiging? Neemt u ajb contact met mij op. Ook buiten mijn normale openingstijden probeer ik u indien mogelijk te helpen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: