Urine van hond of kat opvangen voor onderzoek

Urineonderzoek kan veel vertellen over de organen van uw huisdier.

Drinkt uw huisdier veel meer? Of lijkt uw hond of kat vaker te plassen dan voorheen? Plast uw huisdier in huis, terwijl hij / zij vroeger alleen plaste bij het uitlaten? Druppelt er urine? Ruikt de urine vreemd of heeft het een gekke kleur? Zit er bloed bij de urine?

In dit soort gevallen is het van belang om verder onderzoek te doen. Wij kunnen u vragen om wat urine op te vangen. Deze urine moet zo “vers mogelijk” zijn voor het onderzoek.

U kunt zelf urine opvangen

Let op: belangrijk is om de urine te te bewaren in de koelkast. Brengt u zo spoedig mogelijk de urine naar de praktijk (binnen 24 uur). Zorg er voor dat het bakje van te voren schoon en droog is en het liefst afsluitbaar.

Hoe de urine van een hond opvangen?

Het makkelijkste is om uw hond met twee personen uit te laten. Een persoon houdt de riem vast en de andere persoon houdt onopvallend een bakje onder de hond als het gaat zitten.

Hoe de urine van een kat opvangen?

Een huiskat zal normaal gebruik maken van de kattenbak. Normaal gesproken doet u absorberende korrels in de kattenbak. Om urine van de kat te verzamelen zijn er speciale korrels beschikbaar van plastic (Katkor). Deze korrels moeten, in een zeer goed schoongemaakte kattenbak, gedaan worden. Als de kat heeft geplast dan kunt u de urine opgezogen worden met een kleine pipet.

Let op: deze korrels van Katkor zijn herbruikbaar. M.a.w. gooit u ze niet direct weg. U kan de korrels goed wassen en later nogmaals gebruiken. Als het niet anders kan, kunt u de urine ook van een schone vloer opzuigen. Echter is de kans op contaminatie groter, bijv door stof of zeep.

Als er verder onderzoek noodzakelijk is, dient de urine op een steriele manier verkregen te worden. Dit moet door een dierenarts gedaan worden.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: