We zitten in het tekenseizoen: Teken verwijderen!

Een teek is een spinachtige parasiet welke zich vastbijt aan het dier (of mens) om bloed te zuigen. Teken verwijderen is belangrijk om z.s.m. te doen, omdat het ziektes kan overbrengen die kunnen leiden tot koorts, sloomheid, verlies van eetlust en artritis of nierproblemen. Hoe langer de teek op de huid zit des te groter de kans op besmetting met een ziekte.

In veel gevallen kan je al aan het gedrag van het dier zien dat het last heeft van een teek. Een hond zal bijvoorbeeld vaak gaan krabben of likken. Echter, niet altijd is het duidelijk en daarom is het van belang om dagelijks uw huisdier te controleren op teken, vooral na een wandeling in het bos, of door struiken en grassen.

Waar komen teken voor?

Teken zitten vooral in hoog gras of tussen dode bladeren het liefst bij bomen of struiken. Je moet denken aan bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. In tegenstelling tot wat veel mensen beweren vallen teken niet uit bomen, maar stappen van grassen en struiken over op passerende dieren.

Waar nestelt een teek zich op de hond?

Een teek kan overal op het dier voorkomen, maar meestal zetten ze zich vast op de minder behaarde delen van het lichaam. Hier kan u denken aan de dijen, oren, buik en de snuit.

Wanneer komen teken voor?

Teken in Nederland zijn actief als de temperatuur hoger is dan 8°C met daarbij een relatief hoge luchtvochtigheid. In Nederland is er een piek in de periode maart t/m oktober.

Hoe kan u teken verwijderen?

Maak de teek goed zichtbaar door de haren opzij te schuiven. Wij raden u een tekentang te gebruiken om de teek te verwijderen. Zet de tekentang of pincet dicht op de huid. Door middel van een ronddraaiende beweging komt de teek los. Ga niet trekken, maar blijf draaien tot de teek los heeft gelaten. Het maakt echt niet uit of u links of rechtsom draait.

Nadat de teek los is controleert u of u alles heeft. Soms komt het voor dat de kop van het diertje achterblijft en dit kan een ontsteking veroorzaken.

Tekenpreventie

In het tekenseizoen kan het een goed idee zijn om gebruik te maken van een tekenpreventie. Hiervoor zijn verschillende anti-teek middelen op de markt. U zult merken dat de teken nog wel zullen bijten, maar snel van uw dier zullen afvallen doordat de teken sterven. Doordat de teken snel van uw dier afvallen kan de teek geen ziektes overbrengen op uw huisdier.

Wanneer naar de dierenarts?

In principe is de teek goed zelf te verwijderen. Houd de plek waar de teek verwijderd is goed in de gaten gedurende 2 a 3 dagen. Heeft u dier een reactie op de tekenbeet of ontstaat er een ontsteking, gaat u dan naar de dierenarts om uw dier te laten controleren / behandelen. Tevens kan uw dierenarts u instructies geven voor het verwijderen van de teek of het helpen met de keuze van een juist middel voor de preventie van teken.

%d bloggers liken dit: