geboorte van een kalf

De geboorte van een kalf

Het is een regenachtige zondag vandaag, mijn praktijk is net gesloten en in alle rust zit ik achter de computer en denk aan de mooie elementen in mijn vak.

Zo was ik een paar weken geleden bij mijn broer op bezoek. Hij woont in de buurt van Amsterdam in een woonboerderij. Het weiland van zijn boerderij verpacht hij aan een melkveehouder uit de buurt. Het toeval wil dat ik een koe signaleer welke duidelijk gaat kalveren. Mijn eerste actie is de boer te informeren.

Normaal gesproken kan een koe haar kalf zelf ter wereld brengen. M.a.w. de boer blijft weliswaar in de buurt, maar op afstand om de koe haar rust te laten nemen tijdens de geboorte van een kalf. Ik ga vanuit interesse, zo vaak maak ik dit in het centrum van Amsterdam immers niet meer mee, naast hem staan.

Ik wil indien nodig ook kunnen helpen. In sommige gevallen heeft de koe namelijk wat hulp nodig, maar vandaag gaat alles heel voorspoedig. De koe is heel even opgestaan toen we over het hek klommen, maar is al snel weer gaan liggen en de uitdrijving zet door.

Kalf in de wei geboren

Alles gaat wel heel voorspoedig en snel, zeker als je bedenkt dat het een vaars is. De jonge moeder is slechts 1,5 jaar oud en dit is haar eerste kalf.

Het geluk wil dat het jonge kalfje een meisje is. M.a.w. het is een waardevol diertje voor de melkveehouder. De dieren worden ook dezelfde middag nog door de boer uit de weide gehaald en terug naar de boerderij gebracht. Wat een supermooie middag was dit voor mij.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: