vaccinatie hond kat

Hoe vaak een vaccinatie bij hond of kat?

In Nederland zijn vaccinatie bij honden en katten eigenlijk standaard. Uw dierenarts begeleidt u met de juiste vaccinatie voor de hond en de kat.

Vaccineren is een manier om uw hond of kat anti-lichamen en afweercellen mee te geven tegen bepaalde ziekten. Door de vaccinatie programma’s die lopen voor honden en katten zijn een groot aantal ziektes flink teruggedrongen.

Vaccinatie hond

Per land zijn de vaccinatie protocollen enigzins verschillend. In Nederland worden de puppies over het algemeen gevaccineerd op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken. Het gaat om de volgende ziektes:

  • Parvo
  • Distemper
  • Hepatitis
  • Leptospirose

Op de leeftijd van 1 jaar is een booster (ofwel herhalingsvaccinatie) tegen deze virussen noodzakelijk.

De vaccinatie tegen parvo, distemper en hepatitis dient daarna elke 3 jaar te worden herhaald. Leptospriose dient echter nog elk jaar herhaald te worden.

  • Kennelhoest

Als u hond naar een kennel gaat of veel in contact komt met andere honden (denk hierbij aan bijvoorbeeld een uitlaatservice) is er nog de vaccinatie tegen kennelhoest. Dit is ook een jaarlijkse enting.

Bijwerkingen vaccinatie hond

Een vaccinatie is een medische ingreep en kan bijwerkingen hebben, maar eigenlijk zijn ernstige bijwerkingen zeldzaam. Bijwerkingen kunnen zijn lusteloosheid, wat minder actief. In zeer zeldzame gevallen koorts, misselijk, niet lekker voelen, diarree.

Waarom de hond niet vaccineren?

In het algemeen wordt er gevaccineerd, maar het is beter de afspraak / vaccinatie uit te stellen als de hond:

  • ziek is
  • een chronische aandoening heeft
  • drachtig is

In overleg met de dierenarts kan er evt een vaccicheck gedaan worden of kijken wanneer er wel gevaccineerd kan worden.

Vaccinatie kat

De kittens worden over het algemeen gevaccineerd op 8 en 12 weken leeftijd. Op de leeftijd van 1 jaar is de booster (ofwel herhalingsvaccinatie) noodzakelijk. Daarna elk jaar voor niesziekte en elke 3 jaar voor kattenziekte.

In het bovenstaande stukje spreek ik over de basisvaccinaties. Deze zijn belangrijk voor elke kat, maar er kunnen ook bijkomende vaccinaties (vaccinaties op maat) worden gegeven. Deze zijn afhankelijk van het risico op infectie dat de kat loopt en/of bijv naar het buitenland gaat.

Ook bij de kat geldt dat we de hoogte van de antilichamen van katziekte en niesziekte kunnen checken bijvoorbeeld als de kat ziek is of u op maat wil vaccineren.

Bijwerkingen vaccinatie kat

Een vaccinatie bij de kat kan bijwerkingen hebben, maar eigenlijk zijn ernstige bijwerkingen zeldzaam. Als er bijwerkingen zijn dan zal het zijn dat de kat wat lusteloos is, gebrek aan eetlust heeft en wat pijn op de plaats waar de injectie is geplaatst.

Vaccicheck

Met behulp van de vaccicheck bepalen wij de hoogte van de antilichamen in het bloed. Er dient dan bloed te worden afgenomen en op basis daarvan hebben wij een goede indicatie van de immuunstatus van uw huisdier. Dit kan bijvoorbeeld bij uw jaarlijkse algehele gezondheidscheck van uw dier. Het kan op dat moment direct de vaccinaties ontvangen of er kan worden bepaald wanneer de vaccinaties nodig zijn en/of het “veilig” is om de wachten met de vaccinaties.

Pension

Als uw dier naar een pension gebracht wordt, zal het normaal gesproken van het pension afhangen welke vaccinaties noodzakelijk zijn. De pensions mogen dit zelf bepalen. Dit heeft alles te maken met een het hoge besmettingsgevaar doordat de dieren samen leven.

Let op want een pension zal normaal gesproken niet alleen eisen dat de kat of kat vaccinaties ontvangen heeft, maar kan ook aangeven hoeveel dagen voordat de vaccinatie moet zijn geplaatst voordat de kat in het pension aankomt. Derhalve is het goed altijd contact op te nemen met het pension.

Neem contact met ons op voor de vaccinatie van uw hond of kat.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: