hond jeuk

Mijn hond heeft jeuk, wat nu?

Iedere hond krabt zich gedurende de dag, maar heb je het gevoel dat de hond zich meer krabt dan normaal dan moet je gaan onderzoeken wat de oorzaak kan van de jeuk kan zijn.

Vlooien

Een veel voorkomende oorzaak van jeuk bij een hond ligt eigenlijk erg voor de hand, namelijk vlooien. Niet iedereen geeft de hond een correcte de behandeling tegen de vlooien. Deze behandeling is preventief en het voorkomt voor uw hond van een hoop pijn en jeuk.

Hoe kan u zien of uw hond vlooien heeft?

Uw kan checken of er vlooien op uw hond (of kat) zitten m.b.v. een vlooienkam. Er is inmiddels ook een “elektrische” die klein vuil en vlooien dood maakt. U kan uw hond in het geheel kammen, of concentreren op de plekken waar de vlo zich graag nestelt. In de lies en of staartbasis. Als uw dier een vlooienallergie heeft kan dit veel irritatie geven.

Hoe kan u vlooien bestrijden?

Er zijn verschillende methodieken:

  • Spot on pipet
  • Vlooienband
  • Tabletten
  • Spray en poeder
  • Shampoo

LET OP:  ook onze vlooien zijn inmiddels resistent tegen bepaalde vlooienmiddelen die op de normale markt worden verkocht.

Huidaandoening

Jeuk heeft een oorzaak. Het is van belang dat we de oorzaak proberen te achterhalen om het probleem op te lossen. Als de jeuk niet behandeld wordt dan zal de hond zich zo veel krabben of likken dat de huid kapotgaat.

In het algemeen is het moeilijk om te achterhalen waar de problemen vandaan komen. Net als bij een mens met eczeem is het een lastig en lang traject met trial-and-error. Wij geven u graag een aantal mogelijke oorzaken van de problemen, op basis hiervan kunt u uw behandeling starten. Huidproblemen kunnen zeer frusterend zijn voordat er een duidelijke oorzaak is gevonden en kost tijd.

Hotspots

Een hotspot vertaald een “hete plek”, is een natte vlek op de huid van de hond. Het is een etterige huidontsteking. Deze kunnen binnen 2 tot 3 dagen razendsnel ontwikkelen. Hierbij kan u denken aan bijvoorbeeld een irritatie door bijvoorbeeld een klit in de vacht, een wondje of tekenbeet. De hond gaat vervolgens likken, bijten en krabben waardoor er verdere schade ontstaat, de plek niet goed kan genezen en verder gaat ontsteken. Tegen een mens kun je zeggen even niet krabben maar bij onze huisdieren werkt dat niet zo waardoor de schade door kleine oorzaken snel kunnen escaleren.

Een hotspot kan u het beste niet zelf gaan behandelen met vaseline of zalfjes. Het belangrijkste is om de plek te scheren en te ontsmetten. Dit kan echter wederom niet met alle ontsmettingsmiddelen. Sommige hiervan vertragen de wondgenezing en/of kunnen nog meer irriratie veroorzaken.

Droge huid

Een droge huid kan ontstaan doordat bijvoorbeeld de buitentemperatuur verandert en wij de verwarming aanzetten, hierdoor daalt de luchtvochtigheid en kan de huid van de hond uitdrogen. In een dergelijke situatie kan het goed ventileren van een huis of het inzetten van een luchtbevochtiger de hond al enorm helpen.

Een andere oorzaak van een droge huid kan zijn dat de hond wordt gewassen. Was de hond zo min mogelijke en als het wassen toch nodig / gewenst is doe dit dan met speciale hondenshampoo. De hondentrimmers in ons land weten daar ook veel van. Soms is het echter noodzakelijk om met speciale shampoo’s voor zeer gevoelige huid te werken. Deze zijn hier verkrijgbaar. Aan de hand van de ernst van de afwijkingen en of jeuk zoeken we naar een goede shampoo.

Voer en/of voerallergie

Net als mensen kunnen honden ook een intolerantie of een allergie opbouwen tegen bepaalde stoffen. Kijkt u eens goed naar de voeding van uw hond. Samen met u kunnen we dit dan analyseren en kijken waar evt het een en ander mist. Ook is het zo dat de verschillende rassen een verschillende aandoeningen kunnen hebben. Zo is het bijvoorbeeld zo dat de husky een bepaald enzym mist waardoor de opname van bijvoorbeeld zink anders is.

Wees u er ook van bewust dat het achterhalen van de allergie of huidproblemen lastig kan zijn. Er zijn verschillende methodes. Als u het voer aanpast heeft het geen zin om dit voor 2 of 3 dagen te doen. Het vergt ontzettend veel discipline en vasthoudendheid. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om een allergietest te doen in het laboratorium. Soms kunnen wij tijdens de zoektocht helpen met medicijnen zodat het voor uw dier aangenamer wordt.

Andere parasieten

Ook parasieten kunnen jeuk veroorzaken. Hierbij moet u niet alleen denken aan de vlooien, maar u kan ook denken aan bijvoorbeeld oormijt, schilfermijt, herfstmijt, huisstofmijt schimmels etc. Een huidafkrabsel geeft hier meer informatie over.

Al met al is een huidprobleem erg vervelend voor het dier en het achterhalen van de oorzaak is niet eenvoudig. Het kost vaak tijd, moeite en samenwerking van eigenaar en dierenarts.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: