Wij controleren in ieder geval bij de jaarlijkse vaccinaties het gebit van uw dier, tandproblemen bij de hond komen hierdoor zien we regelmatig. Feitelijk kan u ons zien als de tandarts voor uw hond. Indien er beginnend tandplak is ontstaan (dit ontstaat meestal vanaf een leeftijd van 3 jaar) zullen we proberen het aanwezige tandplak te verwijderen mits uw hond het toestaat. Het mag namelijk niet gevaarlijk voor ons zijn maar ook niet stressvol voor uw dier.
Tot onze grote spijt is het gebit van de honden met regelmaat niet goed. We komen veelvuldig tandplak en tandsteen tegen, maar ook losse kiezen en ontstoken tandvlees en ontstoken wortels zijn geen vreemd verschijnsel. Tandproblemen ontstaan langzaam maar gestaag waardoor de hond uiteindelijk zelfs zijn tanden kan verliezen, maar de hond kan ook problemen krijgen met de spijsvertering doordat de hond (met pijn) anders gaat eten.
Het schoonmaken van het gebit van uw hond of het verwijderen van losse tanden kan bij voorkeur niet bij u thuis gebeuren. Wij moeten uw hond namelijk onder narcose brengen om een gebitsbehandeling te doen en daarvoor moeten we een afspraak maken op de praktijk.
Het voorkomen van tandproblemen
Tandproblemen bij de hond kunnen voor een groot deel voorkomen worden. Wij leggen u graag uit hoe u dat het beste kan doen.
Voeding
Zoals bekend zijn brokken harder dan blikvoer en moet de hond automatisch kauwen. Dit zorgt al voor een mechanische reiniging. Er bestaan ook brokken die speciaal gemaakt worden om tandproblemen te helpen voorkomen. Dergelijke brokken kenmerken zich die tijdens het kauwen het eventuele aanwezig tandplak verwijderen en deze brokken verkruimelen minder. Let wel op bij de aanschaf van een dergelijk “dental dieet” voer. Aanbieders springen namelijk in op de vraag en schrijven allerlei werkingen toe aan het voer. Om miskopen te voorkomen moet u letten of het voer een VOHC-certificaat heeft. Dental diëten met een VOHC-certificaat zijn getest op de werking en krijgen alleen een certificaat als aan een groot aantal eisen wordt voldaan. Deze kunt u bij ons bestellen.
Snacks / touwen
Verder kan uw hond het gebit goed schoonhouden door te knabbelen op speciale snacks en botten. Let op want ook hier geldt dat niet alle kauwsnacks een gunstig effect hebben op het gebit. Ook zijn er flostouwen waar sommige honden graag op bijten.
Het beste kan u zelf kijken hoe u hond met de snack omgaat om een oordeel te vormen. Om u een indicatie te geven van onze ervaringen. De kauwsnacks van de populaire Dentastix is wat zacht. De hond heeft deze stick na een aantal keer kauwen al weg. Grote honden kunnen derhalve ook zo nu en dan een runderbot of een schaapsbot krijgen. Deze zijn te koop bij de dierenspeciaalzaak of u kunt ze rauw geven (even bij de lokale slager langsgaan). LET OP: niet gekookt. Een goede snack zien wij in de gedroogde runderhuid: niet te hard, niet te zacht, smakelijk en bovendien goedkoop!
Gebitsreiniging
Echter, gezond eten en gezonde snacks die het gebit reinigen is niet altijd voldoende. Net als bij mensen is een poetsbeurt zo nu en dan van groot belang om problemen te voorkomen. Om het poetsen eenvoudig te maken is het aan te bevelen om meteen al te beginnen met het poetsen van de tanden als uw hond jong is. Zo wordt het voor de hond een normale activiteit welke al snel zonder problemen kan worden gedaan, sterker nog sommige honden vinden het zelfs leuk.
U kan voor het poetsen gebruikmaken van een tandenborstel, een vingertandenborstel of een gaasje die om de vinger is gewikkeld. Welke methode uw voorkeur heeft is aan u met uw hond. Er zijn speciale tandpasta’s op de markt met lekkere leversmaak of tandpasta’s op natuurlijke basis zonder fluoride. Deze zijn bij ons te verkrijgen. Neem aub geen humane tandpasta voor volwassenen.
Wij geven u graag een demonstratie en meer informatie over hoe u het gebit van uw hond het beste verzorgd.