konijn met maden

Mijn konijn heeft maden, wat nu?

Een konijn met maden heeft de madenziekte of beter gezegd de huidmadenziekte. De officiële naam is myiasis. Het is een erg gevaarlijke ziekte voor konijnen. Sterker nog, het kan de dood tot gevolg hebben.

Wanneer komen maden bij konijnen voor?

Maden zijn de uitgekomen eitjes van de vlieg. De huidmadenziekte bij konijnen komt in de zomer het meeste voor. Dit komt doordat de ziekte ontstaat door verschillende soorten vliegen, welke in de warmere maanden veel aanwezig zijn. Als de vlieg eitjes wil leggen zoekt deze hiervoor een warm en een beetje vochtige plek.

Je kan bij hierbij denken aan de vuilnisbak, maar ook een konijnenhok is een typische plek om de eitjes te leggen. Vliegen komen af of de geur van de urine en ontlasting in het hok. Een andere gangbare plek om de eitjes te leggen is op het konijn zelf, bijvoorbeeld als het konijn een vieze kont heeft of een klein wondje.

De eitjes van de vlieg komen uit en de kleine maden (zien er uit als kleine witte wormpjes). Het speeksel van de maden zorgt voor weefselafsterving en een huidontsteking bij het konijn. De larven voeden zichzelf aan de huid van het dier en kruipen hierdoor naar steeds dieperliggend weefsel.

Het konijn krijgt een ontsteking en evt kan een bloedvergiftiging ontstaan, jeuk en veel pijn. Een konijn met maden moet behandeld worden anders kan het binnen een paar dagen sterven.

Wat kunt u zelf doen!?

Het konijn wassen met lauwwarm water bij bijvoorbeeld aangekoekte ontlasting.

LET OP: konijnen vinden dit meestal niet prettig en gaan spartelen. Erg belangrijk is daarom de rug en het gehele konijn goed te ondersteunen. Het beste kun je dit met 2 personen doen.

Komt myiasis ook in de wintermaanden voor?

Het is een misvatting om te denken dat de ziekte alleen in bij warm buitenweer ontstaat. Het zal u niet vreemd zijn dat vliegen het gehele jaar voorkomen. Vliegen planten zich ook het gehele jaar voort. M.a.w. ook de madenziekte komt het gehele jaar voor, echter wel minder vaak in koudere maanden.

Wat zijn de symptomen van een konijn met maden?

  • Sloomheid
  • Minder eetlust
  • Pijn en jeuk
  • Vreemde kale plekken
  • Wondjes / roodheid in de vacht (vaak bij de anus en tussen de achterpoten
  • Onderhuidse verdikkingen
  • Maden op de vacht
  • Shock en sterfte

Wat moet ik doen met een konijn met maden?

Ga direct naar de dierenarts met uw konijn. Wacht niet af, de madenziekte is een ziekte die direct behandeld moet worden. Het gaat niet vanzelf over en hoe sneller je erbij bent, des te meer kans heeft u dat uw konijn er bovenop gaat komen.

Zijn eventuele andere konijnen in het hok ook besmet?

Als een van uw konijnen de madenziekte heeft hoeven uw andere dieren niet ziek te zijn, maar extra zorg / aandacht is wel geboden. Controleer uw konijnen heel goed.

Hoe behandeld de dierenarts de een konijn met maden?

In eerste instantie zal de dierenarts het konijn met maden wassen, zodat de vacht en de huid vrij zijn van maden. Vervolgens maakt de dierenarts de huid vrij van haar waar de larven zitten en verwijdert een voor een de maden met een pincet. Dit is een nauwkeurig en soms tijdrovende klus. Als het konijn erg onrustig is zal de dierenarts het konijn een roesje geven.

Nadat alle maden zijn verwijderd krijgt het konijn een antibioticum en een pijnstiller. Vaak zal de dierenarts ook nog een medicatie toedienen welke eventueel toch overgebleven maden doodt.

Eventueel is het nodig om het konijn voeding en vocht toe te dienen.

Let op: in sommige gevallen kan ook de dierenarts niet veel meer betekenen voor uw konijn. Uw huisdier kan dermate zijn aangetast door de maden dat het weinig zin meer heeft. Uw dierenarts zal dan euthanasie voorstellen om uw konijn uit zijn lijden te verlossen.

Hoe kan de myiasis voorkomen worden?

  • De belangrijkste manier om de madenziekte te helpen voorkomen is een goede hygiëne. Dit betekent dat het hok van de konijnen goed schoongehouden wordt.
  • Scherm het hok af met een hor zodat de vliegen niet bij uw konijn kunnen.
  • Was de billen van je konijn als het vies is. Let op, als uw konijn regelmatig een vies achterwerk heeft dan moet het onderliggende probleem hiervan achterhaald worden.
  • Controle op wondjes: check dat het konijn geen wondjes heeft
  • Controle op maden: check dat het konijn geen maden heeft

Let op: Maden bij het konijn is een spoedgeval! Bel ons direct!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: